SPOUWANKERS 

Spouwankers zijn onmisbare componenten die zorgen voor de stabiliteit en veiligheid van gevels. Ze verbinden de binnenmuur met de buitenmuur en zijn van cruciaal belang bij zowel nieuwe bouwprojecten als renovaties. Bij WallProducts hebben we een ruim assortiment spouwankers voor het bouwen en renoveren uw gevel. Voor spouwankerrenovatie is het essentieel dat er producten van hoge kwaliteit gebruikt worden. Dit zorgt voor een duurzaam herstel, wat er uiteindelijk voor zorgt dat u de komende jaren niet meer om hoeft te kijken naar het spouwanker.

Bij afname van grotere hoeveelheden kunnen we u vaak een projectprijs aanbieden. Neem hiervoor gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Ons aanbod spouwankers

We hebben een ruim aanbod aan spouwankers, elk ontworpen voor specifieke toepassingen en bouwomstandigheden. Zo vindt u bij ons RVS spouwankers en plug ankers.

Symmetrisch renovatieSpouwanker

RVS Spouwankers hebben een goede weerstand tegen corrosie, wat ze uitermate geschikt maakt voor gebieden met hoge vochtigheidsgraad of wisselvallige weersomstandigheden. Ze zijn speciaal gemaakt voor een binnenblad van metselsteen, kalksteen, cellenbeton of gasbeton.

VERWERKING renovatiespouwankers

Door de spiraalvorm van de spouwankers ontstaat bij het indrijven in een voorgeboord gat een sterke  “droge” verbinding. Het spouwmuuranker draait zich slagsgewijs in de stenen van de binnen- en de buitenmuur. Maatgevend en van groot belang is de hardheid van de stenen in de binnen- en de buitenmuur. Deze hardheid bepaalt namelijk voor de binnen- alsmede voor de buitenmuur de juiste boordiameter.

Als de binnen- en de buitenmuur dezelfde hardheid hebben, dan dient het te boren gat in de binnen- en de buitenmuur hetzelfde te zijn. Als de binnenmuur zachter is dan de buitenmuur (bijvoorbeeld kalkzandsteen), dan dient het te boren gat in de binnenmuur een kleinere diameter te hebben dan het gat in de buitenmuur van een hardere steensoort.

Bij heel zachte steensoorten kunt u het spouwanker zonder voorboren in de binnenmuur inbrengen. Als de binnenmuur harder is dan de buitenmuur (bijvoorbeeld beton) dan wordt een a-symmetrisch spouwmuuranker toegepast. De diepte van het gat in de binnenmuur moet altijd minstens 5 cm zijn. Houd bij de bepaling van de te kiezen lengte van het spouwanker hier rekening mee.

U dient vooraf de trekkracht van het anker te controleren. Die moet minstens 150 kg (1,5 kN) zijn. Voor de beste verbinding dient u de kleinst mogelijke boordiameter in verhouding tot de diameter van het spouwmuuranker te gebruiken.

U GAAT DUS ALS VOLGT TE WERK:

 1. Vaststellen van de hardheid van zowel de binnen- als de buitenmuur om de juiste boordiameter te kunnen bepalen.
 2. Gaten boren in de steen; al naar gelang de hardheid van de binnen- en de buitenmuur òf met dezelfde òf met 2 verschillende boordiameters. 
 3. Een van de uiteinden van het aan te brengen roestvaste spouwanker op het hulpstuk van de inbrengset aanbrengen. Bij asymmetrische ankers het dikste uiteinde.
 4. Spouwmuuranker met indrijfhulpstuk en slagboormachine op hamerstand helemaal naar binnen drijven. (0.5-1.0 cm verdiepen)
 5. Het boorgat kunt u tenslotte met steenpasta in het juiste kleurmengsel opvullen.

Fischer VBS spouwanker

Plug ankers zijn een kosteneffectieve optie die geschikt zijn voor standaardtoepassingen. Ze bestaan uit een kunststof hulsel en een schroef van gegalvaniseerd staal, wat zorgt voor een zeer stevig verankering.

Het Fischer Renovatieanker VBS-M is een mechanisch systeem voor het achteraf realiseren van een goedgekeurde bevestiging van renovatiemetselwerk met en zonder luchtspouw. Het systeem bestaat uit een kunststof huls met een tweevoudige spreidzone en een schroef van gegalvaniseerd staal. De VBS-M wordt in de tijdbesparende doorsteekmontage in de draagmuur en het renovatiemetselwerk aangebracht.

De twee spreidzones van de plug zorgen voor een betrouwbare bevestiging in de draagmuur en in de voorste muur. Want pas nadat de plug zich in de draagmuur heeft vastgezet, wordt hij in het renovatiemetselwerk gefixeerd. Het Fischer Renovatieanker VBS-M is vooral geschikt voor een snelle renovatie van dubbelwandig metselwerk, waarop later een isolatiesysteem wordt aangebracht.

VOORDELEN VAN DE FISCHER vbs spouwankers

 • De goedgekeurde bevestiging in steen en in voegen van minimaal 50 mm gevelmetselwerk biedt een hoge mate van flexibiliteit en veiligheid.
 • Het gebruik in voegen en met een lage verankeringsdiepte van slechts 50 mm maakt een snelle en economische installatie mogelijk.
 • De kleine ankerkraag en boutkop maken een vlakliggende of verzonken installatie mogelijk.
 • Het boorgat kan achteraf worden afgedicht, zodat het niet langer zichtbaar is in de gevel.
 • Een druppelspoel voorkomt dat condens wegloopt in de lastdragende laag en voorkomt daardoor ook schade als gevolg van vorst en roest.

TOEPASSING VAN DE FISCHER vbs spouwankers

 • Renovatieanker VBS-M is geplaatst in de lastdragende laag en in het gevelmetselwerk door middel van doorsteekmontage.
 • In overeenstemming met de goedkeuring is er geen reiniging van het boorgat vereist.
 • De twee spreidzones in lastdragende laag en in het gevelmetselwerk maken een veilige bevestiging mogelijk.
 • De plug zit niet vast in het gevelmetselwerk totdat de kop in de lastdragende laag grijpt. Dit garandeert een optimale installatieveiligheid.

Voorboren Fischer renovatieanker 8 x 245

Plug van Fischer renovatieanker 8 x 245 inbrengen

Fischer renovatieanker 8 x 245 aanbrengen

Boorgat van Fischer renovatieanker 8 x 245 met steenpasta op kleur brengen


Wordt geleverd inclusief benodigde boren en bitjes! 

Technische gegevens per spouwanker

In het schema hieronder vindt u de technische gegevens per spouwanker. Zo kunt u makkelijker bepalen welke u nodig heeft voor de klus.

Fischer VBS Spouwanker:

8 X 185

8 X 205

8 X 225

8 X 245

8 X 265

8 X 285

Maximale spouwafstand bij 115 mm dik metselwerk vlak afgewerkt

20 mm

40 mm

60 mm

80 mm

100 mm

120 mm

Maximale spouwafstand bij 115 mm dik metselwerk 20 mm verzonken aangebracht

40 mm

60 mm

80 mm

100 mm

120 mm

140 mm

Buitenspouw

135 mm

155 mm

175 mm

195 mm

215 mm

235 mm

Boordiameter

8 mm

8 mm

8 mm

8 mm

8 mm

8 mm

Boorgat diepte

205 mm

225 mm

245 mm

265 mm

285 mm

305 mm

Pluglengte

185 mm

205 mm

225 mm

245 mm

265 mm

285 mm

Nominale verankeringsdiepte

> 50 mm

> 50 mm

> 50 mm

> 50 mm

> 50 mm

> 50 mm

Video toepassing spouwanker

Het Fischer VBS-M mechanische renovatie spouwanker zet nieuwe maatstaven als het om montagezekerheid en montagesnelheid gaat. Met name deze combinatie is zo bijzonder omdat niet eerder een zo hoge productiesnelheid met montagezekerheid gecombineerd werd. De schroef herkent of het anker voldoende diep in het binnenblad of bijvoorbeeld in een slecht gevulde stootvoeg steekt. Een standaard boormachine en accuschroefmachine zijn de enige tools die benodigd zijn.

Spouwankers kopen?

Uw spouwankers bestelt u eenvoudig en snel in onze webshop. Nu nog met kwantumkorting! Wij zorgen voor een soepele en spoedige levering, ook in België. We hebben verschillende betaalmethodes, geheel veilig.

Heeft u specifieke vragen over de keuze voor spouwankers of het gebruik? Neem dan gerust contact met ons op via info@wallproducts.nl of +31 (0)88 - 11 12 555.

BESTELINFO

WallProducts levert vakbedrijven in Nederland en België alle benodigdheden voor gevelherstel.

Bestel wanneer het u uitkomt! Betaalgemak door betaling via iDEAL, PayPal, MasterCard, Visa of Mister Cash!

Voorwaarden en condities

Mis geen kortingen en tips meer!

Schrijf u in voor de WallProducts nieuwsbrief en profiteer als eerste van exclusieve aanbiedingen en nuttige informatie.