OPTREKKEND VOCHT

Optrekkend vocht is het proces waarbij grondwater via poreuze materialen, zoals baksteen mortel omhoog trekt in de muren van een gebouw. Dit proces vindt vooral plaats in de onderste gedeelten van muren die in direct contact staan met de grond. Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in zowel oude als nieuwe gebouwen. Het zorgt voor ongemak en tast de structuur van het pand aan. 

OPTREKKENDE VOCHT BEHANDELEN & BESTRIJDEN

Bij Wallproducts vindt u een duurzame oplossing voor het bestrijden van optrekkend vocht met de Secco vocht sticks en Secco due mortel. Deze producten zijn speciaal ontworpen om muren waterdicht te maken en verdere vochtschade te voorkomen.

SECCO VOCHT STICKS & SECCO DUE MORTEL

Secco vocht sticks zijn Barrière sticks ter bestrijding van optrekkend vocht in muren en/of het impregneren van gevels. Hiermee zijn ze essentieel voor effectief gevelonderhoud. Secco due mortel is een minerale, één componenten mortel voor waterdichte afdichting van boorgaten. Te gebruiken als mortelplug bij de Secco vocht sticks. 

De sticks bevatten een oplosmiddelvrije combinatie van silanen (hydrofoob) en siloxanen (harsen). De siloxanen verkleinen de poriediameter zodat er geen water kan binnendringen, de silanen maken de porieranden waterafstotend zodat het water niet kan stijgen. Deze combinatie vormt een effectieve barrière tegen opstijgend water

OPTREKKEND VOCHT BESTRIJDEN, DOE HET ZELF

De vocht sticks kunnen gebruikt worden om opstijgend vocht te behandelen in bijna alle soorten metselwerk muren (m.u.v. cellenbeton). 

Vooraf dient u gaten te boren van  ø 12 mm in de voeg.  De onderlinge afstand is maximaal 12 cm per gat. Breng de stick aan en sluit het boorgat af met de daarvoor bestemde Secco Due mortel. 

Optrekkend vocht bestrijden doe het zelf

RESULTAAT OPTREKKENDE VOCHT BEHANDELEN:

Na het succesvol behandelen van optrekkend vocht met Secco vocht sticks en Secco due mortel, kunt u de volgende resultaten verwachten:

 • Vermindering van vocht in de muren: De nieuwe barrière van vocht sticks zorgen ervoor dat het grondvocht niet meer verder omhoog trekt.
 • Herstel van beschadigde plekken: De mortel zorgt voor reparatie van het metselwerk. Na het aanbrengen zullen de muren sterker en meer waterafstotend zijn, waardoor toekomstige vochtproblemen worden voorkomen. 
 • Eliminatie van zoutafzetting: Doordat het probleem bij de bron wordt aangepakt, wordt de aanvoer van zouten naar het oppervlak van de muur gestopt.
 • Vermindering van schimmelgroei: Door het verlagen van de vochtigheid in de muren wordt de groeibodem voor schimmels weggenomen.
 • Verbetering van de luchtkwaliteit: De vermindering van schimmel heeft een positief effect op de luchtkwaliteit.

OORZAKEN OPTREKKEND VOCHT

De voornaamste oorzaak van optrekkend vocht is het ontbreken van een effectieve vochtbarrière of de verslechtering van bestaande dampremmende lagen door de jaren heen. Andere oorzaken van optrekkend vocht zijn:

 • Beschadigde goten en afvoeren, waardoor water accumuleert rond de funderingen.
 • Een te hoge grondwaterstand, vooral in laaggelegen gebieden.
 • Bouwmaterialen die van nature meer water absorberen, zoals baksteen, kalkzandsteen of beton.

GEVOLGEN OPTREKKEND VOCHT

De gevolgen van optrekkend vocht zijn:

 • Schade aan het metselwerk en pleisterwerk.
 • Schimmelvorming, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
 • Een muffe geur door het gebouw heen.
 • Aantasting van houtconstructies, inclusief vloeren en dakspanten.

De gevolgen zijn ernstig en uiterst serieus te nemen. Daarom is het belangrijk dat u bij eerste symptomen van optrekkend vocht direct aan de bel trekt.

SYMPTOMEN OPTREKKEND VOCHT HERKENNEN

U kunt optrekkend vocht herkennen door:

 • vochtige plekken op de muren
 • afbrokkelend pleisterwerk
 • zoutafzettingen
 • schimmelgroei
 • verf en behang dat loslaat
 • een muffe geur 
 • vochtigheidsproblemen in aangrenzende materialen

Het herkennen van optrekkend vocht bij de eerste tekenen is cruciaal voor het voorkomen van verdere schade. Als u vermoedt dat uw huis last heeft van optrekkend vocht, is ons advies om eerst de omvang van het probleem vast te stellen.

KOSTEN OPTREKKEND VOCHT BESTRIJDEN

Ons advies is om per 120 tot 150 cm muurlengte één Secco vocht stick te gebruiken. Voor de Secco due mortel hanteren wij de regel dat 1 kilogram mortel gebruikt kan worden voor ongeveer 0,5 tot 1 m², afhankelijk van de dikte van de aan te brengen laag.

In één zakje zitten 10 vocht sticks. Dat is dus goed voor 1.200 tot 1.500 cm muurlengte. Eén zakje kost € 51,43 inclusief BTW.

In één emmer due mortel zit 12,5 kg. Dat is dus goed voor 6,25 tot 12,5 m². Eén emmer kost € 52,64 inclusief BTW.

De kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht zijn dus € 104,07 inclusief BTW bij een muurlengte tussen de 1.200 en 1.500 cm en bij een oppervlakte van 6,25 toto 12,5 m². Met deze richtlijnen heeft u altijd voldoende om het optrekkend vocht op te lossen.

ADVIES VOOR HET VERHELPEN VAN OPTREKKENDE VOCHT

Heeft u vragen omtrent optrekkend vocht? Of wilt u graag meer weten over ons assortiment tegen optrekkend vocht? Wij helpen u graag. Neem gerust contact met ons op.

BESTELINFO

WallProducts levert vakbedrijven in Nederland en België alle benodigdheden voor gevelherstel.

Bestel wanneer het u uitkomt! Betaalgemak door betaling via iDEAL, PayPal, MasterCard, Visa of Mister Cash!

Voorwaarden en condities

Mis geen kortingen en tips meer!

Schrijf u in voor de WallProducts nieuwsbrief en profiteer als eerste van exclusieve aanbiedingen en nuttige informatie.